Περίπλοκη η επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία
O αναλυτής εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτήν στο Ιράκ. Καταλήγει στο συμπέρασμα που είναι γνωστό σε όλους τους στρατηγικούς αναλυτές, ότι για να είναι επιτυχής η επέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών απαιτείται εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων επί του εδάφους.
Του Emile Hokayem
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον συνασπισμό κατά του ISIS έχουν αρχίσει τις επιθέσεις εναντίον της ISIS και της Khorasan (παρακλάδι της al-Qaeda στη Συρία) στην Ανατολική και Βόρεια Συρία. Αυτή η αεροπορική εκστρατεία έρχεται μετά από μια ευρύτερη στο Ιράκ τον προηγούμενο μήνα και στόχο έχει να ανακόψει την σημαντική παρουσία του Ισλαμικού Κράτους σε εκείνες τις περιοχές.
Αφού αντιστεκόταν στο να παρέμβει στη Συρία για χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν τώρα υποχρεωθεί να παρέμβουν σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές που θα είχαν στο παρελθόν. Ο πρόεδρος Obama έχει θέσει φιλόδοξους στόχους (τίποτα λιγότερο από την «καταστροφή» της ISIS) αν και ο ίδιος προειδοποίησε ότι η προσπάθεια αυτή θα διαρκέσει χρόνια.
Η παρέμβαση στη Συρία είναι επίσης πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι ήταν στο Ιράκ. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε ζητήσει αμερικανική παρέμβαση και υπήρχαν αρκετοί ντόπιοι σύμμαχοι έτοιμοι να διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της ISIS. Στη Συρία, οι ΗΠΑ διεξάγουν τα χτυπήματα χωρίς συντονισμό με την κυβέρνηση του Assad, και έχουν λίγους ντόπιους συμμάχους στους οποίους μπορούν να στηρίζονται, ένα δίλημμα που δημιουργήθηκε εν μέρει από την ίδια.
Επιπλέον, η ISIS στη Συρία έχει χρόνο να προετοιμαστεί για την αμερικανική εκστρατεία. Οι ελαφρές και κινητές δυνάμεις της, την καθιστούν δύσκολο στόχο και μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με τον πληθυσμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο απωλειών μεταξύ των αμάχων. Η μηχανή προπαγάνδα της θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέους μαχητές, εμφανίζοντάς την ως τον μοναδικό υπερασπιστή της σουνιτικής κοινότητας εναντίον μιας συνδυασμένης επίθεσης Δύσης-Σιιτών. Είναι ανησυχητικό ότι οι αμερικανικές επιθέσεις και τα κίνητρα πίσω από αυτές υπόκεινται σε μεγάλο σκεπτικισμό από τους Σύριους, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί τρία χρόνια φρικαλεοτήτων και δυστυχίας δεν εγγυάται μια τέτοια αντίδραση. Πραγματικά, πολλοί από αυτούς δεν θεωρούν την ISIS ως το μεγάλο κακό.
Το ξερίζωμα της παρουσίας της ISIS στη Συρία πρόκειται να είναι μια μακρά, σύνθετη και επίπονη αποστολή και θα απαιτήσει χερσαίες επιχειρήσεις εκτός των αεροπορικών. Ποιος θα το κάνει αυτό δεδομένης της γενικότερης απροθυμίας να διεξαχθούν χερσαίες επιχειρήσεις; Μόνο οι ντόπιες κοινότητες και οι Σύριοι αντάρτες έχουν την απαιτούμε νομιμότητα, την γνώση και την ικανότητα, επομένως οι αεροπορικές επιθέσεις πρέπει να συνοδεύεται από μια σοβαρή προσπάθεια κινητοποίησης, εξοπλισμού και προστασίας αυτών.
Το ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από τις αμερικανικές επιθέσεις είναι ακόμη ασαφές. Οι αντάρτες που πολεμούν την ISIS ίσως βρουν κάποια βραχυπρόθεσμα ανακούφιση, αλλά αντιμετωπίζουν την πιθανότητα μιας εγχώριας αντίδρασης, εάν πετύχει η προπαγάνδα της ISIS. Ο Assad αντιμετωπίζει επίσης ένα περίπλοκο δίλημμα: μια αποδυναμωμένη ISIS θα απελευθέρωνε δυνάμεις των ανταρτών που θα μπορούσαν να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του, αλλά αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερο συντονισμό των ανταρτών από ό,τι είναι πιθανό. Αισθάνεται ότι η αφήγησή του έχει «εγκριθεί» αλλά ανησυχεί για τον εξοστρακισμό του σε αυτή την εκστρατεία, στην οποία ήλπιζε να συμμετέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για να δείξει πως είχε δίκιο και ότι το καθεστώς του είναι απαραίτητο.
Μια παράπλευρη απώλεια της αεροπορικής εκστρατείας είναι ότι οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις ίσως προτιμήσουν να παραμείνουν στο έδαφος όσο η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ελέγχει τους ουρανούς, παρέχοντας μια de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τις περιοχές που κρατούνται από τους αντάρτες που τις σφυροκοπούν συνεχώς για τρία χρόνια.
Πολλά εξαρτώνται από το πόσο σοβαρά και γρήγορα θα εφαρμοστεί η νέα προσπάθεια Δύσης και Αράβων για τη στήριξη των ανταρτών. Η ανησυχία είναι ότι μια προσπάθεια με μισή καρδιά σε συνδυασμό με τα πλήγματα εναντίον του ISIS, θα ωφελήσει μόνο τον Assad, εξουδετερώνοντας τους εχρθούς του. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την εκπαίδευση 5.000 Σύριων μαχητών ανταρτών σε ένα χρόνο, αλλά αυτό ωχριά μπροστά στον αριθμό των μαχητών της ISIS (περίπου 30.000) και στα στρατεύματα του Assad.
Αυτή είναι η άβολη πραγματικότητα: η ISIS δεν θα εξασθενήσει μόνο με τη χρήση εναέριων μέσων. Το πεδίο μάχης είναι πολύ περίπλοκο για να επιτρέψει την πρόβλεψη σαφούς έκβασης. Και ο Assad διατηρεί το στρατιωτικό και πολιτικό πλεονέκτημα.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2014-b4d9/september-2f2a/implications-of-us-air-strikes-in-syria-37b9:
Leave a comment