ΑΠΟΣΤΟΛΗ
To Γεωστρατηγικό Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής- Ανατολικής Μεσογείου (ΓΕΩΠΑΜΕ) βρίσκεται αισίως στον ενατο χρόνο λειτουργίας του.
Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί όλα αυτά τα χρόνια καλύψαμε επισταμένα τα πιο σημαντικά γεγονότα που αφορούν τη Μέση Ανατολή (Εγγύς Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο) παρέχοντας στο αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για πολυσύνθετα γεγονότα όπως o Συριακός Εμφύλιος, η εμφάνιση, η άνοδος και η πτώση του « Ισλαμικού Κράτους» , η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, ο τουρκικός αναθεωρητισμός στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό Πρόβλημα. Προσεγγίσαμε επίσης τo ζήτημα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ μέσα από μια γεωοικονομική οπτική.
Το ΓΕΩΠΑΜΕ έχει αγκαλιαστεί τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Αρκετές από τις αναλύσεις του παράγει, αλλά και οι αναλύσεις άλλων ερευνητικών ινστιτούτων που μεταδίδει μπορούν να διαβαστούν μήνες αν όχι χρόνια μετά εκπληρώνοντας έτσι με περισσότερη διεισδυτικότητα την αποστολή του.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη φαίνεται πως μέχρι στιγμής επενεργεί ως συντελεστής επίτασης των υφιστάμενων διαφωνιών στο χρονίζον Κυπριακό Πρόβλημα. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός πως ελέω φυσικού αερίου έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες πολιτικό-οικονομικές συνέργειες με γειτονικά κράτη.
Ως προς το Κυπριακό, θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα στο εγγύς μέλλον; Παρά την «κυκλικότητα» των διεθνών σχέσεων δεν υπάρχει κανένας ντετερμινισμός στη διεθνή πολιτική. Αυτό καταμαρτυρούν τα ευμετάβλητα διεθνή-διπλωματικά δρώμενα των τελευταίων 200 ετών. Μια ορθολογική υψηλή στρατηγική ενδεχόμενα να δημιουργήσει τις προοπτικές για επίλυση του προβλήματος.
Όσον αφορά το Παλαιστινιακό Ζήτημα- το οποίο παρουσιάζει ως διεθνές πρόβλημα κάποιες ομοιότητες με το Κυπριακό-συνεχίζει να κινείται εντός τριών ομόκεντρων κύκλων. Τον ενδοπαλαιστινιακό, τον ενδοπεριφερειακό (Αραβοϊσραηλινή διένεξη) και τον διεθνή. Δυστυχώς οι κύκλοι αυτοί έχουν κοινό κέντρο την παραγωγή των ιδίων συνθηκών διαιώνισης της κατοχής. Η αδύναμη παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να αντιπαλέψει εντός μιας δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας η οποία αποτυπώθηκε με συγκεκριμένες -παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο- πολιτικές της προηγούμενης αμερικανικής διακυβέρνησης (όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Εβραϊκού Κράτους το Δεκέμβριο του 2017, η αναγνώριση των εβραϊκών εποικισμών το Νοέμβριο του 2019 κα).Θα διαφοροποιήσει επί τα βελτίω η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ τα δεδομένα σε αυτό το πολυσύνθετο πρόβλημα;
Το Γεωστρατηγικό Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής- Ανατολικής Μεσογείου (ΓΕΩΠΑΜΕ) (www.geopame.com) θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη Μέση Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειο και την γεωπολιτική ρευστότητα που συνοδεύει αυτό το γεωπολιτικό σύμπλοκο. Παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμα των συντελεστών, λόγω επάλληλων ακαδημαϊκών, ερευνητικών και δημοσιογραφικών δραστηριoτήτων το ΓΕΩΠΑΜΕ θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη να ιχνηλατεί και να αναλύει τα σημαντικότερα γεωπολιτικά δρώμενα. Σκοπός μας είναι να κατανοηθεί απ’όσους έχουν ενδιαφέρον γι’ αυτά τα ζητήματα η σύνθετη περιφερειακή πραγματικότητα, αναπόσπαστο γεωπολιτικό κομμάτι της οποία είναι και η Κύπρος.
Πρέπει, τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι οι αναλύσεις του (www.geopame.com) είναι τεχνοκρατικές και δεν δεσμεύουν τα ΜΜΕ με τα οποία συνεργαζόμαστε.
Δρ. Νίκος Παναγιωτίδης: Επικεφαλής ΓΕΩΠΑΜΕ
Leave a comment