Τουρκία: Οι Προεδρικές Εκλογές της 10ης Αυγούστου
Φέρεται να κερδίζει την Προεδρία από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν. Για πρώτη φορά εκλέγεται Πρόεδρος της Τουρκίας με απευθείας ψηφοφορία από τον λαό.
Δρ. Νίκος Παναγιωτίδης: Δημοσιογράφος-Διεθνολόγος.
Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου κρίνονται εξόχως σημαντικές για μια σειρά από λόγους τόσο όσον αφορά τις δυνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στην τουρκική ενδοκρατική τάξη πραγμάτων, όσο και για λόγους που άπτονται των στοχεύσεων εξωτερικής πολιτικής του ίδιου του πρωθυπουργού Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητης των εκλογών.
Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να λάβει περίπου 22 εκατομμύρια ψήφους, ειδάλλως θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχε λάβει 21 εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ψήφους.
Πρώτα απ’όλα ο Ερντογάν θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα μεταβολής του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό, για να μπορέσει να αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ένας διακοσμητικός πρόεδρος, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του.
Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει- στις επόμενες βουλευτικές το 2015- να αποκτήσει ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (330 απο τις 550)- τώρα διαθέτει 327- και ακολούθως να θέσει το όλο ζήτημα σε δημοψήφισμα. Για να αποφύγει τον σκόπελο του δημοψηφίσματος, ο Ταγιπ Ερντογάν θα πρέπει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοφηφία δυο τρίτων στην Μέγάλη Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 367 έδρες.
Σε κάθε περίπτωση, αν επιτυχεί τον στόχο του ο ισχυρός άνδρας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ως πρόεδρος πλέον του τουρκικού κράτους θα κρίθει από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τις δράσεις του στο κουρδικό ζήτημα. Οι Κούρδοί διατυπώνουν παράπονα ότι η συμφωνία του Μαρτίου του 2013 δεν προχωράει και δια του προεδρικού τους υποψηφίου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επαναφέρουν τα αιτήματα τους για διευρυμένη αυτονομία και για χρήση της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Αν οι 36 βουλευτές του Κουρδικού Κόμματος επικροτησουν τα σχέδια Ερντογάν τον οδηγουν μαθηματικά πλέον στην συντριπτική πλειοψηφία που ζητάει για μεταβολή του πολιτεύματος σε προεδρικό.
Οι εξελίξεις στη Συρία, πάντως, αλλά και η προσπάθεια των Κούρδων στο Ιράκ για ανεξαρτητοποίηση επαναφέρουν το θέμα των Κούρδων στο προσκήνιο και το καθιστούν μεγάλο πονοκέφαλο για την τουρκική κυβέρνηση.
Τέλος, θα διαφανεί κατά πόσο η εκλογή Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει όσους αναμένουν ότι θα αναλάβει μια νέα σοβαρή πρωτοβουλία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Leave a comment