Κυπριακό: Ένα ανεπίλυτο πρόβλημα; Γεωστρατηγικές παράμετροι
Δρ. Νίκος Παναγιωτίδης: Επικεφαλής ΓΕΩΠΑΜΕ
Ασχέτως ποιά λύση ο κάθε πολίτης πιστεύει ότι είναι η πρέπουσα ή η ιδανική για επίλυση του χρόνιου Κυπριακού προβλήματος, ουδείς μπορεί πρέπει πλέον να αμφιβάλλει για τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και για το γεγονός πως αυτοί οι στόχοι δυσχεραίνουν τα μέγιστα τις όποιες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Η στρατηγική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, με προεξάρχον το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και τα εμπόδια που προβάλλει στη διενέργεια της γεώτρησης στο Οικόπεδο 3, αυτό καταμαρτυρά.
Η εκτράχυνση της τουρκικής αναθεωρητικής συμπεριφοράς όπως εκδηλώθηκε και κοντά στα Ίμια με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του προαναφερθέντος. Τι επιδιώκει όμως η Τουρκία και ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι της σε αυτήν τη φάση;
Πριν υπεισέλθουμε σε αυτό το θέμα όμως ας εξετάσουμε λίγο την τουρκική στοχοθεσία η οποία, όπως διαπιστώνει ο καλόπιστος παρατηρητής, είναι ασυμβίβαστη με την όποια δίκαιη –έστω υπό τις περιστάσεις– επίλυση του Κυπριακού.
Το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο βλέπει τη διευθέτηση του Κυπριακού μέσα από στρατηγικό φακό και επιθυμεί την υποταγή του όλου θέματος στις ηγεμονικές αξιώσεις της Τουρκίας. Όπως επισημαίνει ο ιδεολόγος των ισλαμιστών και πρώην πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου, η Κύπρος εντάσσεται γεωπολιτικά στον ζωτικό χώρο της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η Κύπρος έχει κεντρική θέση στον παγκόσμιο χάρτη βρισκόμενη σε ίση απόσταση από τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Νταβούτογλου, όποιος αγνοεί την Κύπρο δεν μπορεί να είναι ενεργός στην παγκόσμια πολιτική και δεν μπορεί να ασκήσει περιφερειακή στρατηγική.
Άρα λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα ότι προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών βλέψεων της Τουρκίας. Η τουρκική γεωστρατηγική πρέπει να μας διδάξει πολλά. Φυσικά, αυτό ουδόλως σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, πρέπει σε κάθε προσπάθεια επίλυσης να συνυπολογίζεται σοβαρά και αυτή η μεταβλητή.
Επιστρέφοντας στις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, συνοψίζονται σε διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο μέρη, εγκλωβίζοντας τα ελληνικά νησιά σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, αφού η τουρκική θέση για το θέμα είναι ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας – μια θέση αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης του 1982.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η Άγκυρα αποσκοπεί στον εξαναγκασμό της ΚΔ να τερματίσει το γεωτρητικό της πρόγραμμα και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ακόμα πιο αδύνατη διαπραγματευτική θέση, αποδεχόμενη πολλές από τις τουρκικές θέσεις. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εποφθαλμιά το κυπριακό φυσικό αέριο και επιδιώκει τη μεταφορά του μέσω αγωγού στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Ένας από τους κύριους άξονες του δόγματος του «στρατηγικού βάθους» του Νταβούτογλου είναι ο γεωοικονομικός, που θέλει την Τουρκία να μετεξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της. Μέσα από αυτό το πρίσμα αντικρίζουν το κυβερνών AKP και ο Ερντογάν τη διαχείριση του κυπριακού φυσικού αερίου.
Παρά τα όσα έχουν εκτεθεί πιο πάνω, κατά την ταπεινή μας γνώμη η ΚΔ πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει λύση του Κυπριακού εδραζόμενη σε πέντε βασικές αρχές:
- Αποχώρηση στρατού και άρση του καθεστώτος εγγυήσεων,
- Επιστροφή διψήφιου ποσοστού εδάφους για επιστροφή μεγάλου αριθμού προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες,
- Αποχώρηση όλων των εποίκων. Παραμονή μόνο λίγων που θα κριθεί ότι εμπίπτουν σε ανθρωπιστικές περιπτώσεις.
- Εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της (διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας, δικαίωμα κατοικίας), οι οποίες είναι σύννομες με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.
- Εσωτερική πολιτειακή οργάνωση που εγγυάται πολιτική σταθερότητα και μηχανισμό αποτελεσματικής επίλυσης αδιεξόδων. Δεν φαίνεται η εκ περιτροπής προεδρία να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους Ελληνοκύπριους. Αντ’ αυτού, η ρύθμιση για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο μη προερχομένων από την ίδια κοινότητα (Βλ.Δέσμη Ιδεών Κουεγιάρ, 1989) αποτελεί την πιο ορθολογική επιλόγή στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Μπορούν αυτές οι αρχές να διασφαλιστούν δεδομένων των αναθεωρητικών και νεοοθωμανικών ηγεμονικών αξιώσεων της Τουρκίας; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν όσοι ασκούν πολιτική. Μια πραγματικότητα που θα την βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Πιστεύω ότι οι “βασικές αρχές” που παραθέτετε είναι αυτοπαγίδευση.
Επιστροφή μέρους του εδάφους της ΚΔ; και το μή επιστραφέν σε ποιόν/ποιούς θα παραχωρηθεί;
Πρόεδρον/αντιπρόεδρον όχι από την ίδιαν κοινότητα; δηλαδή; ο ένας απαραιτήτως Έλληνας κι ο άλλος Τούρκος; Περίεργη διατύπωση.
(σημ. Έλληνας, Τούρκος είναι οι ορολογίες του παρόντος συντάγματος)
Αντ’ αυτών γιατί όχι
επιστροφή 100% των εδαφών της ΚΔ (και με προοπτική απαλλαγής των Αγγλικών βάσεων);
Πολιτειακό σύστημα να καθοριστεί κοινοβουλευτικόν προεδρευόμενο ή μή σε κοινά ψηφοδέλτια Ελλήνων και Τούρκων.
Αλλά κάποια πιο ουσιαστικά ζητήματα:
– Με ποιόν/ποιούς ακριβώς συνομιλούμε; Τουρκοκύπριους ή εγκάθετους της Τουρκίας; είναι ο Ακκιντζί ή οποιοιδήποτε προκάτοχοί του ανεξάρτητοι απο τες βουλές της εκάστοτε Τουρκικής κυβέρνησης; Αν οι συνομιλίες είναι μεταξύ κοινοτήτων να γίνονται με εκλεγμένους (χωρίς νοθείες και παρεμβολές – πχ έποιους και κατοχικό στρατό) αντιπροσώπους κι όχι μεταξύ ΚΔ και …ΤΔΒΚ. Εναλλαχτικά, ας γίνονται μεταξύ κατεχομένου (ΚΔ) και κατακτητή (Τουρκίας), οπότε θα μπαίνει καθαρά το ζήτημα απελευθέρωσης ή υποταγής.
– Εμμέσως, πλήν σαφώς, μιλάτε για ΔΔΟ. Ποιά ακριβώς θα είναι τα κρατίδια ή ζώνες και με ποιά κριτήρια θα καθοριστούν; μπορεί, όντως, να αποφευχθεί ο ρατσιστικός διαχωρισμός; αμφιβάλλω σφόδρα.
– Θα έρθει ένα “σχέδιο” που μπορεί να τεθεί ή όχι σε δημοψηφίσματα. Και είναι πιθανόν, λόγω κόπωπης, αποξένωσης και πολλαπλών “ενημερωτικών” εκστρατειών να …εγκριθεί. Τί τύχην θα έχει; Τί θα περιλαμβάνει που θα γίνει αποδεκτόν πιό εύκολα από την Ζυριχο-Λονδινική διευθέτηση; Θα αντέξει περισσότερο ή λιγότερον από 3 χρόνια και πόσο;
Κάθε δοτό σύνταγμα ή άλλη διευθέτηση είναι, πιστεύω, καταδικασμένη να αποτύχει …Η επί αιώνες εφαρμογή του “διαίρει και βασίλευε” εγγυάται ακριβώς αυτό, την ΑΠΟΤΥΧΙΑΝ …προς δόξαν αλλότριων δυνάμεων.
Νομίζω οι ποιητές “νοιώθουν” τα πράματα πιο σωστά:
“Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε!
Όποιοι και νάναι…
Όσο δυνατοί και νάναι…”
“Κι αν σε ρωτήσουν καμιά φορά
ποιοί τάχατες αλλάζουν τον κόσμο
-οι ποιητές ή τα κόμματα-
μη ντραπείς να τους απαγγείλεις δυο-τρείς στίχους.”
Δώρος Λοΐζου
Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας.
Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις σας όμως. Η Κύπρος είναι παγιδευμένη και υπό γεωπολιτική ομηρία εδώ και σαράντα χρόνια, υπό τον τουρκικό στρατό!
Εμείς προτάξαμε τις αρχές που αν υιοθετηθούν και γίνουν αποδεκτες από την Τουρκία (Δεν είμαστε αισιοδοξοι..Γι αυτό και ο τίτλος περι ανεπιλυτου προβλήματος, αλλά πρέπει να παλέψουμε) θα οδηγήσουν σε ενα φυσιολογικό κράτος. Μήπως τελικά υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής;
Επιπρόσθετα, πρέπει να έχετε υπόψη ότι η ρύθμιση για Πρόεδρο- Τούρκο αντιπρόεδρο είναι πολύ καλύτερη από την εκ περιτροπης προεδρία και σαφώς πιο δημοκρατική. Αν μπορεί να πείσει το εκλογικό σώμα ο ΤΚ ας βγει πρόεδρος.
Το συμφωνηθέν πλαίσιο του 1977 (Συμφωνία Κορυφής Μακαρίου- Ντεκτάς) αναφέρεται σε ομοσπονδία xωρίς να προσδιορίζει αν είναι ΔΔΟ ή πολυπεριφερειακή αφού γίνεται αναφορά γενικά σε έδαφος. Φυσικά αργότερα το 1980 σε δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται αναφορά σε διζωνική και αργότερα το 1990 σε ψηφίσματα του ΟΗΕ γίνεται ρητή αναφορά σε διζωνική. Προσωπικά θα προτιμούσα την πολυπεριφερειακή και όχι τη Διζωνική/Διπεριφερειακή. Ωστόσο όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου ο Μακάριος σε επιστολή του προς τον Μ.Δουντα (Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο και μετά στον ΟΗΕ) το 1975 ευνοούσε τις δυο περιφέρειες για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Φυσικά πρέπει εδώ να πούμε ότι χωρίζει άβυσσος την ερμηνεία της ΕΚ πλευράς από της τουρκικής-ΤΚ για το θέμα της διζωνικότητας. Η δική μας πρόταση ωστόσο βάζει τα πράγματα στη θέση τους (λόγια σταράτα με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές) εν αντιθέσει με αυτά Εκ πολιτικών που ο λόγος του είναι γεμάτος αοριστολογίες και ενδεχομένως να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις.
Περαιτέρω… τίθεται βασανιστικά το ερώτημα, που δεν το απαντάτε στην τοποθέτηση σας. Αν υπάρχει ασυμμετρία μέσων-σκοπών για επίτευξη της λύσης που εμείς προτείνουμε, δεν θα υπάρξει ασυμμετρια μέσων σκοπων για λύση που να εκφεύγει της ομοσπονδίας; ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ; Μάλλον προτιμάτε την διαιώνιση της παρούσας κατάστασης. Εμείς όχι….
Безопасность ваших криптовалютных кошельков является ключевым аспектом. Научитесь защищать свои инвестиции, ознакомившись с нашими руководствами по безопасности.
Выдающиеся события в криптосфере находите в числе наших обновлений на канале в Telegram [url=https://t.me/+iAf9zEAUxYwxNGRi]@cfsalary[/url] . Специальный алгоритм на использующий нейронные сети, предназначенный для автономной торговли и роста капитала . Постоянный доход с алгоритмом в районе в пределах 30-60% ежемесячно . Проект [url=https://tradepulse.ru/]TradePulse[/url] открыт для всех.