<< Πολιτικό χαρακίρι>> η στάση Ερντογάν έναντι των Κούρδων

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, η οποία διασυνδέει την επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων με την προσπάθεια του Ερντογάν να μειώσει την εκλογική δύναμη και επιρροή του φιλοκουρδικού κόμματος στην τουρκική εθνοσυνέλευση.Ως γνωστόν, η είσοδος του κόμματος αυτού στην τουρκική βουλή αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια του Τούρκου προέδρου για αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος με στόχο την διεύρυνση των εξουσιών της τουρκικής προεδρίας.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσης Μπουράκ Τσοπούρ εκτιμά ότι με τη στάση του απέναντι στους Κούρδους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπράττει «πολιτικό χαρακίρι».

Μετά την επίθεση στην πόλη Σουρούτς, που κόστισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους, η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKΚ) στο βόρειο Ιράκ.

Η σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η Τουρκία. Τώρα ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους παλιούς μηχανισμούς του μίσους και της μισαλλοδοξίας για να εδραιώσει την ισχύ του. Πρόκειται για μια επικίνδυνη στρατηγική εκτιμά ο Τσοπούρ.

«Τώρα [ο Τούρκος πρόεδρος] έχει ανοίξει έναν ιδιαίτερα εκρηκτικό πόλεμο σε δύο μέτωπα» και κινδυνεύει να βυθίσει τη χώρα του στο χάος, σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν άλλαξε στάση σε ό,τι αφορά τους Κούρδους, εκτιμά ο Τσοπούρ. Αντίθετα, «η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει ήδη μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν ο Ερντογάν δήλωσε ότι ‘δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα’. Με αυτό τον τρόπο ξεκαθάρισε ότι κρατά αποστάσεις από μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας.

«Ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να είναι ένας τυπικός πρόεδρος […] Στόχος του είναι να εισαγάγει στη χώρα ένα προεδρικό σύστημα, όπως αυτό της Ρωσίας. Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κέρδισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές περίπου το 13% των ψήφων, ένα ποσοστό που δεν έχει καταγράψει στο παρελθόν, και με αυτό τον τρόπο διαθέτει ισχύ στο τουρκικό κοινοβούλιο. Επειδή οι Κούρδοι δεν συντάσσονται με το σχέδιο του Ερντογάν για ένα απολυταρχικό σύστημα, αποτελούν πρόβλημα», συνέχισε ο Τσοπούρ.

Αυτό που επιχειρεί τώρα να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος είναι να αποδυναμώσει το HDP και στην περίπτωση διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 10%. «Αν το HDP βρεθεί κάτω από το 10%, τότε ο Ερντογάν θα διαθέτει τις 330 έδρες που χρειάζεται για να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος» στη χώρα» εξηγεί ο ίδιος.

«Αν ο Ερντογάν καταφέρει να υποδαυλίσει μεταξύ των Τούρκων την εθνικιστική υστερία, τότε το σχέδιό του θα μπορέσει να προχωρήσει», προσθέτει ο Τσοπούρ.

Αρκετοί Κούρδοι που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές το HDP είτε είναι παραδοσιακά αναποφάσιστοι είτε βρίσκονται κοντά στις θέσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σημειώνει. «Στην περίπτωση που ο Ερντογάν καταφέρει να καταστήσει υπεύθυνο για τη σύγκρουση το HDP, τότε αυτοί οι Κούρδοι ψηφοφόροι ενδέχεται να στραφούν και πάλι στο AKP», εξηγεί.

Πάντως η στρατηγική του Τούρκου προέδρου να επιτεθεί ταυτόχρονα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων οδηγεί τη χώρα σε έναν πόλεμο δύο μετώπων, μια «εκρηκτική» κατάσταση, σύμφωνα με τον Τσοπούρ.

«Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει από πού κινδυνεύει τώρα. Από το Ισλαμικό Κράτος, το PKK ή την ίδια την τουρκική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν θέλει να παρουσιαστεί ως ο ισχυρός ηγέτης της χώρας του, αλλά αυτό το εκρηκτικό μείγμα ενδέχεται εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχό του. Ο Ερντογάν με την ανεύθυνη διαχείρισή του βυθίζει τη χώρα στο χάος και όλα αυτά απλώς και μόνο επειδή έχασε τις εκλογές και δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να το αντιμετωπίσει», εκτιμά ο Τσοπούρ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι «ο Ερντογάν θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε μια κρίση ώστε να βγει από αυτή ως ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας». Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί σε περίπτωση διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών να τις κερδίσει ως «ο μεγάλος σωτήρας», τονίζει.

Πάντως το να πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό να παρουσιάζει τους Κούρδους σαν εγκληματίες «είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά». «Η Τουρκία μπορεί να κυλήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι τίποτε καλό δεν βγαίνει όταν ένας ηγέτης βυθίζει τη χώρα του στο χάος για να βρει μια διέξοδο από μια κρίση που δημιούργησε ο ίδιος. Αυτό θα ήταν το χαρακίρι του Ερντογάν», καταλήγει ο Τσοπούρ.

Πηγή: Lifo.gr

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published.




Visit Us On Facebook