Αράφατ: 10η επέτειος θανάτου σε κλίμα έντασης και διχασμού

Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός των κατεχομένων εδαφών, της Δυτικής Όχθης που κυβερνάται από την κοσμική Φατάχ και του αυτόνομου θύλακα της Γάζας που κυβερνάται από το κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) δυσκολεύει την οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Παλαιστινιακού. Το φαινόμενο της δυαδικής εξουσίας της Παλαιστίνης σε συνδυασμό με τα ακανθώδη επί μέρους ζητήματα που συνθέτουν το πρόβλημα καθιστούν την Αραβοϊσραηλινή διένεξη την πιο περιπλεγμένη διένεξη στη σύγχρονη ιστορία της διεθνούς πολιτικής.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τη 10η επέτειο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, εμβληματικής μορφής του αγώνα για την ανεξαρτησία, μέσα σε κλίμα έντασης και διχασμού, που εμπόδισε τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας τιμούν σήμερα οι Παλαιστίνιοι.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «σαμποτάρει» και «καταστρέφει» την παλαιστινιακή συμφιλίωση, μετά τις εκρήξεις την Παρασκευή που είχαν στόχο σπίτια και οχήματα στελεχών του κόμματός του, Φάταχ, στη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτοί που ευθύνονται για τις εκρήξεις στη Γάζα είναι οι ηγέτες της Χαμάς», δήλωσε ο Αμπάς σε ομιλία του στη Ραμάλα με την ευκαιρία της επετείου, καταγγέλλοντας τις ενέργειες αυτές που έχουν στόχο να «σαμποτάρουν και να καταστρέψουν το παλαιστινιακό εθνικό σχέδιο».

«Η ώρα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει έρθει» είναι το μήνυμα γιγαντιαίας αφίσας πάνω στην εξέδρα όπου ο Μαχμούντ Αμπάς, διάδοχος του Αραφάτ, εκφώνησε την ομιλία του.

Στην πόλη αυτή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν την κίτρινη σημαία της Φάταχ μέσα στη Μουκάτα, όπου τάφηκε ο Αραφάτ, μετά τον θάνατό του σε νοσοκομείο του Παρισιού την 11η Νοεμβρίου 2004. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από στελέχη του κόμματος, ενώ μπάντες, χορωδίες, παλαιστινιακές σημαίες και αντιπροσωπείες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετείχαν στις εκδηλώσεις.

Περί τις 12 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή σε σπίτια και οχήματα στελεχών της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς από το 2007.

Ο Αμπάς αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που πλέον συγκλονίζουν καθημερινά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν ότι θα γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Οι εντάσεις πρόσφατα κλιμακώθηκαν γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ, όπου εβραίοι εξτρεμιστές διεκδικούν το δικαίωμα να προσεύχονται. Οι Παλαιστίνιοι «θα υπερασπιστούν το Αλ Άκσα και τις (χριστιανικές) εκκλησίες απέναντι τους εποίκους και τους εξτρεμιστές», δεσμεύτηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής να υποβάλει εντός Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που ορίζει προθεσμία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι το κράτος της Παλαιστίνης —που έχει το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ— πιθανόν να ενταχθεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, αν το σχέδιο ψηφίσματος απορριφθεί. «Δεν θα ανεχτούμε καμία πίεση», δήλωσε υπονοώντας κυρίως τις αμερικανικές πιέσεις για να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι τα σχέδια για το διάβημά αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χαμάς: «Ψεύδη» και «προσβολές»

Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς κατήγγειλε τα «ψεύδη» και τις «προσβολές» του Παλαιστίνιου προέδρου σε βάρος της. «Οι λεκτικές αυτές επιθέσεις και οι προσβολές», που διατυπώνονται στο πλαίσιο της 10ης επετείου από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, συνιστούν το σοβαρότερο επεισόδιο της έντασης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς, μετά τη συμφιλίωσή τους την περασμένη άνοιξη.

«Η ομιλία του Αμπάς είναι ένα κατασκεύασμα από ψεύδη, προσβολές και παραπληροφόρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουσίρ αλ Μάσρι. «Αποδεικνύει τον δογματικό του χαρακτήρα τη στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται έναν γενναίο πρόεδρο. Η Φάταχ προσπαθεί με κατηγορίες να ρίξει στη Χαμάς την ευθύνη της αποτυχίας της διοργάνωσης της επετείου αυτής και να κρύψει την εσωτερική της κρίση».

Όσο για το επετειακό κλίμα, η αντίθεση είναι εντυπωσιακή: καμιά αφίσα, κανένα πορτρέτο του Αραφάτ δεν υπάρχει σε δημόσιο χώρο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εξέδρα όπου θα διεξαγόταν η εκδήλωση φέρει ακόμη τα σημάδια της έκρηξης της οποίας έγινε στόχος την Παρασκευή.

«Υπήρχε η ελπίδα ότι η επέτειος αυτή θα σηματοδοτούσε το τέλος του παλαιστινιακού διχασμού και θα αποδείκνυε την εθνική ενότητα… ότι η Χαμάς θα ήταν δίπλα στη Φάταχ για αυτό τον φόρο τιμής», δήλωσε με θλίψη η Σουχέιλα Μπαρμπάχ, μια νεαρή από την πόλη Γάζα.

Παράλληλα σήμερα ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στη διάρκεια συγκρούσεων, πυκνώνοντας τους φόβους για επανάληψη των μεγάλων παλαιστινιακών εξεγέρσεων.

Ο Ίμαντ Τζαουάμπρεχ επλήγη από τα αστυνομικά πυρά στο στήθος, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας και γιατροί.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει από χθες στρατιωτικές ενισχύσεις στη Δυτική Όχθη απέναντι στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, οι ενισχύσεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των κεντρικών οδικών αρτηριών της Δυτικής Όχθης και γύρω από τις στάσεις των λεωφορείων. Σε μια στάση λεωφορείου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν, νοτίως της Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε τρεις εβραίους εποίκους χθες, σκοτώνοντας μια 25χρονη. Ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο Ισραήλ.

 

ΠΗΓΗ: ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published.




Visit Us On Facebook